[...] szklanej butelce. Warto zaznaczyć, iż na oleju lnianym nie powinno się smażyć, aby Ci to do głowy nie przyszło. Posiłek 3 jest ubogi odżywczo, jak wygląda kwestia spożycia warzyw? gdyż jest ich relatywnie mało w Twojej rozpisce, omega-3 (DHA i EPA) staraj się dostarczać z ryb które są w te kwasy tłuszczowe obfite jak pstrąg, śledź, łosoś dziki.
Kolejna sprawa to łosoś - nie wiem skąd w Polsce krążą "opowieści" o tym jak jest on bardzo zdrowy ? Głównie chodzi o kwasy z grupy Omega-3 które zawiera - niestety podczas każdej obróbki termicznej kwasy te utleniają się i są niezdrowe- tak samo moglibyśmy usmażyć tego łososia na oliwie ;) Przy diecie masowej - możemy sobie pozwolić na tą rybkę [...]
A jakie tłuszcze znajdę w twarogu półtłustym? :D Wybrałem chudy i oliwa ze względu na kwasy tłuszczowe w oliwie (bogata w kwasy omega). Z mlekiem w pewnym stopniu zgadzam się, aczkolwiek stosuję je do płatków owsianych i później wieczorem do shake (twaróg + mleko + miód, inaczej nie dawałem rady tego zjeść a makrosy chciałem prawidłowe) :D Za [...]
[...] mleka bardzooo duzo. 2.Mam też pytanie odnośnie orzechów mam dużo migdałów i laskowych orzechów czy moge je dawac do posilków w zamian za oliwe z oliwek czy to nie te same kwasy omega, dodam ze do sniadania daje 10g migdalow 10 laskowych i 10 wloskich,a na kolacje daje lniany olej. /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD/ba9f0be2a456484690cebbaddce8bd35.jpg [...]
[...] użytku nie specjalnie. 2.Mam też pytanie odnośnie orzechów mam dużo migdałów i laskowych orzechów czy moge je dawac do posilków w zamian za oliwe z oliwek czy to nie te same kwasy omega, dodam ze do sniadania daje 10g migdalow 10 laskowych i 10 wloskich,a na kolacje daje lniany olej. Bardziej, jak za zamiennikiem, byłbym za tym, by zarówno [...]
Tłuszcze dzielą się na nasycone i nienasycone. Nasycone występują w produktach pochodzenia zwierzęcego - smalcu, maśle, mięsie, pełnotłustym mleku. Tłuszcze nienasycone (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe, czyli NNKT-unsaturated fats), zawarte są w oliwie z oliwek, oleju, rybach, białym mięsie drobiowym, orzechach, nazywane są dobrymi [...]
D3 i magnez według braków, ale na pewno 1 tabletka dziennie nie zaszkodzisz. Omega 3 1500mg kwasów EPA i DHA dziennie będzie ok, więc ilość kapsułek zależy od stężenia. Druga sprawa jeśli jesz dużo ryb bogatych w kwasy omega to też nie ma co przesadzać z nią.
[...] w opakowaniu: 60 Wielkość opakowania: 327g Skład w porcji 5,45g Wartość energetyczna 15kcal Węglowodany 1g Błonnik 1g Cukry 0g Białko 1g Tłuszcz <1g w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0g Cholesterol 4mg Sód 15mg Sproszkowany sok z młodej trawy jęczmiennej 750mg Ekstrakt z soku z trawy pszenicznej 50mg Sproszkowane kiełki pszenicy [...]
[...] w opakowaniu: 60 Wielkość opakowania: 327g Skład w porcji 5,45g Wartość energetyczna 15kcal Węglowodany 1g Błonnik 1g Cukry 0g Białko 1g Tłuszcz <1g w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0g Cholesterol 4mg Sód 15mg Sproszkowany sok z młodej trawy jęczmiennej 750mg Ekstrakt z soku z trawy pszenicznej 50mg Sproszkowane kiełki pszenicy [...]
[...] w opakowaniu: 60 Wielkość opakowania: 327g Skład w porcji 5,45g Wartość energetyczna 15kcal Węglowodany 1g Błonnik 1g Cukry 0g Białko 1g Tłuszcz <1g w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0g Cholesterol 4mg Sód 15mg Sproszkowany sok z młodej trawy jęczmiennej 750mg Ekstrakt z soku z trawy pszenicznej 50mg Sproszkowane kiełki pszenicy [...]
[...] je jeśc koniecznie to tylko i wyłącznie przed lub bezpośrednio po treningu aby uzupełnić zapas glikogenu po treningu i aby podnieść zapas energii glikogenu przed treningiem. Suplementacja omega 3 jak najbardziej jest wskazana ale najlepiej dostarczać te kwasy z ryb morskich lub też z orzechów włoskich, migdałów, otrębów, siemię lnianego itp...
[...] wchodzi również kompleks kofaktorów odżywczych usprawniających pracę układu immunologicznego oraz przyśpieszających regenerację organizmu tj: cholina, inozytol, PABA, kwasy nukleinowe RNA i DNA, bioflawonoidy, algi morskie, kwasy tłuszczowe Omega 3 i inne. Zapotrzebowanie na w/w składniki znacznie wzrasta w okresie obciążenia organizmu [...]
Omega 3, czyli kwasy tłuszczowe EPA i DHA występują tylko w tłustych rybach. Organizm może uzyskać je w wyniku konwersji z ALA. Jednak są to śladowe ilości i proces ten wcale nie musi zajść. W takiej sytuacji suplementacja omega 3 wydaje się obowiązkowa.
[...] mięśniową. Zasugerowano, że poprzez działanie przeciwzapalne zbliżone do działania niesteroidowych leków przeciw zapalnych, hamując potreningowy proces zapalny w mięśniach, kwasy tłuszczowe omega 3 mogą osłabiać syntezę białkową. Czy znane są wam jakieś badania potwierdzające tą tezę? Jeśli to prawda, to ciekawi mnie jak długo po spożyciu [...]
[...] kontrolować to jakie tłuszcze spożywasz, i dokonać idealnego wyboru to proponuje, spożywać olej lniany i suplementację tranem(bądz jak Cię stać ryby ale tylko łosoś, makrela, sardela, śledź jest dobry ale ma dwukrotnie większe stężenie rtęci od podobnej makreli, unikaj ryb bałtyckich), wtedy masz dostarczone wszystkie kwasy tłuszczowe omega 3.
[...] wchodzi również kompleks kofaktorów odżywczych usprawniających pracę układu immunologicznego oraz przyśpieszających regenerację organizmu tj: cholina, inozytol, PABA, kwasy nukleinowe RNA i DNA, bioflawonoidy, algi morskie, kwasy tłuszczowe Omega 3 i inne. Zapotrzebowanie na w/w składniki znacznie wzrasta w okresie obciążenia organizmu [...]
Kwasy tłuszczowe wchodzące w skład omega 3, powinieneś miec wyszczególnione na opakowaniu, wypadało by sie zainteresować co sie suplementuje ;) Zmieniony przez - wincol w dniu 2015-04-22 17:18:55
Ok, tak więc: Oliwa z oliwek, kwasy tłuszczowe omega-3 z ryb + olej lniany. :-) Niestety w tej chwili nie mam dostępu do poważnych źródeł, ale z tego co mi utkwiło w pamięci to jedynie kwasy tłuszczowe nasycone wpływają negatywnie na cerę. Natomiast jedno i wielo-nienasycone dają przeciwny efekt: [...]
[...] orzechy i np. pestki słonecznika lub dyni. Nauka to potwierdza. Neuronom, czyli komórkom mózgowym, dla właściwego funkcjonowania potrzebne są przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Znajdziemy je właśnie w orzechach (włoskich, laskowych), migdałach, oleju i tłustych rybach: śledziu, łososiu, makreli, pstrągu, sardynkach. O [...]